τέλειο βιογραφικό

Πώς να φτιάξω το τέλειο βιογραφικό το 22-23;

5/5 - (2 votes)

Το τέλειο βιογραφικό σημείωμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια που κρίνετε τους αποτελεσματικούς επαγγελματίες. Η έρευνα λέει ότι κατά μέσο όρο, οι υπεύθυνοι προσλήψεων κοιτάζουν τα βιογραφικά για έως και 6 δευτερόλεπτα – το πολύ!

Είναι λίγο σκληρό το ξέρω αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.

5/5 - (2 votes)

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΕΛΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Περιεχόμενα Εμφάνιση

Περνάτε μέρες, ακόμη και εβδομάδες, δημιουργώντας το τέλειο βιογραφικό που σας αντιπροσωπεύει με λίγα λόγια. Και τι κάνει ο υπεύθυνος προσλήψεων; Το κοιτάζει για λίγα δευτερόλεπτα και προχωράει στο επόμενο. Μπορεί να ακούγεται άδικο, πώς ακριβώς όμως υποτίθεται ότι θα τραβήξετε την προσοχή κάποιου σε λίγα δευτερόλεπτα;

Σας έχουμε την λύση σε αυτό το άρθρο απλά θα χρειαστεί να προσέξετε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Ας ξεκινήσουμε…..

Απλο βιογραφικο σημειωμα

Τι είναι το τέλειο βιογραφικό σημείωμα, Το καλύτερο βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα (λατινικά: curriculum vitae, CV) είναι ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση του υποβάθρου και των δεξιοτήτων ενός ατόμου. Τα βιογραφικά σημειώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους, αλλά πιο συχνά χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση μιας νέας θέσης εργασίας.

Ένα τυπικό βιογραφικό περιέχει μια περίληψη της σχετικής εργασιακής εμπειρίας και της σχετικής εκπαίδευσης του συντάκτη. Το βιογραφικό σημείωμα είναι από τα πρώτα πράγματα από τα οποία βλέπει ένας πιθανός εργοδότης, μαζί με την συνοδευτική επιστολή και την αίτηση για δουλειά, και συνήθως χρησιμοποιείται από τον εργοδότη για να επιλέξει τους αιτούντες, οι οποίοι θα περάσουν από συνέντευξη.

βιογραφικό σημείωμα παράδειγμα

Εργαλείο δημιουργίας βιογραφικών

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προεπιλεγμένα πρότυπα του Word για να δημιουργήσουν τα βιογραφικά τους. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αυτά τα προεπιλεγμένα πρότυπα είναι συχνά ήπια και άψυχα. Θέλετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει, να μην ταιριάζει ακριβώς με τα υπόλοιπα.

Ξοδεύετε 3+ ώρες άσκοπα προσπαθώντας να κάνετε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας να ταιριάζει στην προεπιλεγμένη διάταξη προτύπου. Και μετά, όταν κάνετε μικρή αλλαγή, το όλο θέμα ανακατεύεται εντελώς.

Αρχίζετε να ψάχνετε για ένα καλύτερο πρότυπο βιογραφικού στο διαδίκτυο και βρίσκετε ένα που κοστίζει 30€ ή περισσότερο.

Θα είναι σωστό; Θα κάνει την διαφορά; Τι πρέπει να προσέξω εάν μου το φτιάξει κάποιος/α;

βιογραφικό σημείωμα

Ενότητες που πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα βιογραφικό

 • Στοιχεία επικοινωνίας
 • Περίληψη βιογραφικού ή στόχος
 • Προϋπηρεσία
 • Δεξιότητες
 • Εκπαίδευση

Μπορείτε να προσθέσετε και προαιρετικές ενότητες όπως:

 1. Πιστοποιήσεις και βραβεία
 2. Γλώσσες
 3. Προσωπικά έργα
 4. Εθελοντική εμπειρία

Θα καλύψουμε όλες αυτές τις ενότητες βήμα προς βήμα. Πριν το κάνουμε, ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε.

πως να φτιαξω βιογραφικο

Σωστή διάταξη βιογραφικού

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένας υπεύθυνος προσλήψεων εργασίας σε οποιοδήποτε βιογραφικό σημείωμα είναι η διάταξη. Όπως είναι όλα εύκολα να τα βρεις με μια ματιά; Είναι τα χρώματα, οι επικεφαλίδες και οι γραμματοσειρές συνεπείς; Είναι όλα οργανωμένα και στις σωστές θέσεις:

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες πρακτικές όσον αφορά τη σωστή διάταξη του βιογραφικού σας:

Διατηρήστε το μήκος μιας σελίδας

Θα πρέπει να επιλέξετε μόνο 2 σελίδες εάν είστε σίγουροι ότι δεν μπορείτε να συνοψίσετε τον εαυτό σας σε 1 σελίδα. Μην σπαταλάτε το πολύτιμο βιογραφικό σας στην ιστορία της ζωής σας – κανείς δεν πρόκειται να το διαβάσει!

Σαφής και συνεπής επικεφαλίδα ενότητας

Διατηρήστε τα χρώματα, το μέγεθος γραμματοσειράς, τις επικεφαλίδες συνεπή, ώστε να είναι εύκολο για τα μάτια. Θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε μια γραμματοσειρά που ξεχωρίζει, αλλά όχι υπερβολικά. Να χρησιμοποιείτε: Ubuntu, Roboto, κ.λπ.

Λευκό διάστημα

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια και κενό μεταξύ του κειμένου, ώστε το όλο θέμα να είναι εύκολο για τα μάτια.

Διατηρήστε τις λεπτομέρειες σαφείς

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος γραμματοσειράς (14-16 pt για τίτλους ενοτήτων, 11-12 pt για κανονικό κείμενο).

Τέλος, αποθηκεύστε το βιογραφικό σας ως PDF , καθώς το Word ενδέχεται να αλλάξει τη μορφοποίηση του βιογραφικού σας.

Τι να γράψω στο βιογραφικό για τον εαυτό μου

Στοιχεία επικοινωνίας σας σε ένα βιογραφικό σημείωμα

Τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μέρος του βιογραφικού σας. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τα πάντα στα στοιχεία επικοινωνίας σας, λέξη προς λέξη, και ότι είναι ενημερωμένα. Γιατί κάποιοι βάζουν λάθος τηλέφωνο. Κρίμα δεν είναι.

Προσωπικο προφιλ βιογραφικο

Ενότητα επικοινωνίας του βιογραφικού σας

 • Όνομα, Επώνυμο – η γενικά προτιμώμενη μορφή είναι Όνομα, Επώνυμο.
 • Αριθμός τηλεφώνου – φροντίστε να συμπεριλάβετε τον κωδικό της χώρας σας εάν κάνετε αίτηση εκτός της χώρας σας.
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – το email σας πρέπει να είναι επαγγελματικό, ιδανικά σύμφωνα με το [όνομα][επώνυμο]@email.com
 • Τίτλος – ο επαγγελματικός σας τίτλος , είτε η δουλειά που επιθυμείτε είτε αυτή για την οποία κάνετε αίτηση λέξη προς λέξη.
 • Τοποθεσία – βρίσκεστε στην περιοχή;

Εκτός από τις βασικές πληροφορίες επικοινωνίας, ίσως θελήσετε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – εφόσον είναι σχετικές. Θα σας συμβουλεύαμε όμως να βάλετε μόνο το Linkedin.

LinkedIn – πολλοί άνθρωποι ζητούν έναν σύνδεσμο LinkedIn όταν κάνουν αίτηση για εργασία. Εφόσον το προφίλ σας στο LinkedIn είναι πλήρες και βελτιστοποιημένο (όπως θα έπρεπε), μη διστάσετε να συμπεριλάβετε τη διεύθυνση URL του LinkedIn στο βιογραφικό σας.

Φόρμα για βιογραφικό

Περίληψη ή έναν στόχο βιογραφικού για να τραβήξετε την προσοχή

Η περίληψη ή ο στόχος του βιογραφικού σας είναι η προσπάθειά σας για μια σημαντική πρώτη εντύπωση. Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείτε είναι σαφής και ότι ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού δεν χρειάζεται να τη διαβάσει μερικές φορές για να την κατανοήσει – γιατί δεν θα το κάνει.

 Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η περίληψη του βιογραφικού σας;

 • Εργασίες και χρόνια εργασιακής εμπειρίας.
 • Σχετικά επιτεύγματα και ευθύνες.
 • Αυτό που ψάχνεις, ο στόχος σου.

Υπόδειγμα Βιογραφικού θα βρείτε εδω.

Για να κάνετε τη σύνοψή σας αξέχαστη, φροντίστε να αναφέρετε πώς η προηγούμενη εμπειρία σας θα είναι επωφελής για την τρέχουσα αίτηση για την οποία υποβάλετε αίτηση. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Τι μπορείτε να κάνετε για αυτούς; Πως μπορείς να βοηθήσεις?
 • Πώς θα βοηθήσει η προηγούμενη εμπειρία σας να ταιριάζει στο τρέχον περιβάλλον της εταιρείας;
 • Πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν διατηρώντας παράλληλα προσωπικούς στόχους;

Τώρα για τον στόχο βιογραφικού, είναι ακριβώς όπως η περίληψη του βιογραφικού σας, ο στόχος σας πρέπει να είναι 2-3 προτάσεις το πολύ. Αντί όμως να περιγράφει την εργασιακή σας εμπειρία, θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο κίνητρό σας για να κάνετε αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Ανάδειξη εργασιακή σας εμπειρία, Τι να γράψω στο βιογραφικό για τον εαυτό μου

Ώρα να πουλήσετε τον εαυτό σας με την καλή έννοια.

Η εργασιακή σου εμπειρία είναι εκεί που μπορείς να καυχηθείς λίγο, υποθέτοντας ότι είναι δικαιολογημένη και ακριβής, φυσικά.

Αυτή είναι η ενότητα του βιογραφικού σας και όπου οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων ανθρώπινου δυναμικού μεταπηδούν όταν εξετάζουν το βιογραφικό σας. Έτσι, για να τελειοποιήσετε την ενότητα εργασιακής εμπειρίας σας, η τυπική μορφή είναι η εξής:

 • Τίτλος/θέση εργασίας.
 • Επωνυμία εταιρείας, τοποθεσία, περιγραφή.
 • Επιτεύγματα και ευθύνες.
 • Ημερομηνία πρόσληψης.

Αν και μπορεί να ακούγεται απλό, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να συνοψίσετε την εργασιακή σας εμπειρία.

Ενότητα δεξιοτήτων

Οι σκληρές δεξιότητες είναι τεχνικές δεξιότητες που μπορούν να μετρηθούν και σχετίζονται άμεσα με τις εργασίες σας.

Οι μαλακές δεξιότητες , εν τω μεταξύ, είναι δεξιότητες που μαθαίνετε, όπως τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά (π.χ. ηγεσία, επικοινωνία, κ.λπ.).

Ενότητα εκπαίδευσης

 • Όνομα προγράμματος – π.χ. διοίκηση επιχειρήσεων.
 • Όνομα Πανεπιστημίου – π.χ. Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • Έτος συμμετοχής – π.χ. 08/2008 – 06/2012

Όταν τελειοποιείτε το τμήμα εκπαίδευσης σας, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

Εάν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, αναφέρετε πρώτα την ενότητα εκπαίδευσής σας. Εάν έχετε πτυχίο πανεπιστημίου, μην αναφέρετε καθόλου το γυμνάσιο, λύκειο.

Άλλες ενότητες για βιογραφικό, Φόρμα για βιογραφικό

Πιστοποιητικά και Βραβεία

Συμπεριλάβετε οποιεσδήποτε πιστοποιήσεις έχετε εάν σχετίζονται με τη θέση εδώ.

Εάν είστε πιστοποιημένος έμπορος στο Facebook, Instagram ή σε κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία μη διστάσετε να το συμπεριλάβετε.

Εάν δεν έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε τυχόν σχετικά μαθήματα ή διαδικτυακές πιστοποιήσεις που δείχνουν ότι έχετε κάνει το πρώτο βήμα και για να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε (π.χ. εκπαίδευση μάρκετινγκ, Πιστοποιήσεις Google).

Γλώσσες

Οι περισσότερες εταιρείες είναι διεθνείς στις μέρες μας, το να είσαι δίγλωσση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεχωρίσεις και να έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ακόμα κι αν οι γλωσσικές δεξιότητες δεν είναι απαραίτητες για τη θέση, μπορεί να φανούν χρήσιμες κάποια στιγμή.

Χόμπι και ενδιαφέρον

Εδώ μπορείτε να αποκαλύψετε λίγο την προσωπικότητά σας. Μπορείτε να αναφέρετε κάτι μοναδικό εδώ αν θέλετε να ξεχωρίσετε.

Προσωπικά έργα

Τα παράπλευρα έργα δείχνουν το πάθος και την αφοσίωσή σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε τυχόν έλλειψη εμπειρίας σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή να δείξετε το πάθος σας για τη δουλειά.

Τεκμηρίωση

Ελπίζουμε να βρείτε αυτές τις συμβουλές χρήσιμες για τη σύνταξη ενός αποτελεσματικού και ελκυστικού βιογραφικού σημειώματος για την αναζήτηση εργασίας.

Θυμηθείτε να το κρατάτε σύντομο, αλλά και κατατοπιστικό, να χρησιμοποιείτε bullet points όταν είναι δυνατόν, να τονίζετε τις σχετικές δεξιότητες και την εμπειρία όπου είναι δυνατόν και να περιλαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε την εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της καθώς και τους δικούς σας.

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Εκπαιδευση.