δεη καταχωρηση ενδειξης

Πως να κάνετε εύκολα την Ηλεκτρονικη καταχωρηση δεη καταχωρηση ενδειξης στο MyΔΕΗ

3/5 - (2 votes)

Είναι γνωστό ότι κάθε τέσσερις μήνες, ένας τεχνικός από τον ΔΕΔΔΗΕ επισκέπτεται τον χώρο του καταναλωτή για να προβεί στη “δεη καταχωρηση ενδειξης” μέτρηση του ηλεκτρικού μετρητή. Αυτή η διαδικασία απαιτείται προκειμένου να εκδοθεί οριστικός λογαριασμός για τη ΔΕΗ και για άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι αν λαμβάνετε λογαριασμό κάθε δύο μήνες ή ακόμα και κάθε μήνα, αντίστοιχα, θα λάβετε επιπλέον έναν ή ακόμα και τρεις πρόσθετους λογαριασμούς πριν από τον οριστικό λογαριασμό.

Ηλεκτρονικη καταχωρηση δεη – Kαταχωρηση ενδειξης ρευματος

Περιεχόμενα Εμφάνιση

Στην συνέχεια θα δούμε πως βλέπουμε την μέτρηση μας αν έχουμε αναλογικό μετρητή ή ψηφιακό μετρητή ή μετρητή με δείκτες.

Πως βλέπουμε την Ενδειξη μετρητη δεη σε αναλογικό μετρητή ρεύματος;

Αναλογικός μετρητής ρεύματος  – δεη καταχωρηση ενδειξης

Ο αναλογικός μετρητής ρεύματος είναι ο μετρητής που συναντάμε συχνά στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Είναι ένας αξιόπιστος τρόπος να μετράμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να πληρώνουμε το ανάλογο ποσό στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά πώς λειτουργεί ακριβώς;

Οι Δύο Μετρήσεις: Ημερήσια και Νυχτερινή

Στον αναλογικό μετρητή ρεύματος, συνήθως βλέπουμε δύο διαφορετικές μετρήσεις. Κάθε μία από αυτές αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενέργειας σε διαφορετικό χρονικό διάστημα:

Ημερήσια Κατανάλωση

Αυτή η μέτρηση συμβολίζεται με την ένδειξη “Κ” στο αριστερό μέρος του μετρητή. Αντιπροσωπεύει την ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Σκεφτείτε την χρήση σας την ώρα που ο ήλιος λάμπει φωτεινά και τα φώτα είναι ανοιχτά.

Νυχτερινή Κατανάλωση

Αυτή η μέτρηση φέρει την ένδειξη “Μ” στο αριστερό μέρος. Αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα φώτα είναι συνήθως σβηστά και τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης είναι σε λειτουργία.

Στο παράδειγμα που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί αριθμοί: “16697” και “06176”. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί:

Καταχωρηση ενδειξης μετρητη δεη

αναλογικός μετρητής ρεύματος

Ημερήσια Κατανάλωση (Κ): Ο αριθμός “16697” αντιπροσωπεύει την ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η τιμή υποδεικνύει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση σας για φωτισμό, ηλεκτρικές συσκευές και άλλες ημερήσιες δραστηριότητες.

Νυχτερινή Κατανάλωση (Μ): Ο αριθμός “06176” αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η τιμή δείχνει πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώθηκε κατά τις ώρες που κυρίως οι άνθρωποι ξεκουράζονται και τα σπίτια είναι σε αναμονή.

Σημείωση: Τα δεκαδικά ψηφία που ενδέχεται να βλέπετε στο κόκκινο κουτάκι συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη. Αυτά τα ψηφία μπορεί να αντιπροσωπεύουν μικρές διαφορές στην ακρίβεια της μέτρησης και δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον υπολογισμό της κατανάλωσης.

Το μεταλλικό ταμπελάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μετρητή είναι ο Αριθμός παροχής που αναγράφεται και στον λογαριασμό σας.

Πως βλέπουμε την μέτρηση μας σε ψηφιακό μετρητή ρεύματος – ψηφιακο ρολοι δεη ενδειξεις;

Ψηφιακός μετρητής ρεύματος

Ψηφιακός μετρητής ρεύματος

Ο ψηφιακός μετρητής ρεύματος προσφέρει ακρίβεια και ευκολία στη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ποιες ενδείξεις να λαμβάνουμε υπόψιν:

  • Συνολική Κατανάλωση (1.8.0): Η ενδείξη “1.8.0” αντιπροσωπεύει τη συνολική κατανάλωση ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας και νυχτερινής κατανάλωσης. Αυτή η μέτρηση είναι σημαντική όταν δεν υπάρχει χωριστή χρέωση για τη νυχτερινή κατανάλωση.
  • Ημερήσια Κατανάλωση (1.8.1): Η ενδείξη “1.8.1” αντιπροσωπεύει την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η μέτρηση αφορά τη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Νυχτερινή Κατανάλωση (1.8.2): Η ενδείξη “1.8.2” αντιπροσωπεύει τη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η μέτρηση αναφέρεται στη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε τα δεκαδικά ψηφία μετά την τελεία σε κάθε μέτρηση, καθώς δεν επηρεάζουν την κατανάλωση.

Συμβουλές για Τον Ψηφιακό Μετρητή – Καταχωρηση ενδειξης ρευματος

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε έναν ψηφιακό μετρητή ρεύματος, διατηρήστε την επαγρύπνηση ως προς τις μετρήσεις. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις μετρήσεις σας για να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχούν στην πραγματική σας κατανάλωση.

Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι, αν έχετε ενεργοποιημένη τη νυχτερινή χρέωση στο τιμολόγιο σας, θα πρέπει να λαμβάνετε κανονικά υπόψιν τις μετρήσεις “1.8.1” ως ημερήσια και “1.8.2” ως νυχτερινή.

Πως βλέπουμε την μέτρηση μας σε ρολόι ρεύματος σε κάθε τύπο ρολογιού;

Παλιός αναλογικός μετρητής με κυκλάκια

Ο παλιός μετρητής ρεύματος με δείκτες

Αυτός ο παλιός αναλογικός μετρητής, που ορισμένοι αποκαλούν “με κυκλάκια,” ενδέχεται να φαίνεται λίγο πιο δύσκολος στη χρήση, αλλά με μια καλή κατανόηση του συστήματός του, μπορεί να είναι περίπλοκος μόνο στην αρχή. Σαν έμπειρος χρήστης, έχετε δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την ανάγνωσή του.

Μερικοί από εμάς μπορεί να νιώθουν λίγο απροσανάτολιστοι όταν το βέλος του κυκλακίου δείχνει ανάμεσα σε δύο αριθμούς, η κατανόηση του επόμενου κυκλακίου μπορεί να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε ποιον αριθμό να λάβουμε υπόψιν.

Σημαντικό είναι να μην παραλείπουμε τα διάφορα κυκλάκια κατά την ανάγνωση, καθώς κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε διαφορετική τάξη του αριθμού. Επίσης, να προσέχουμε την καταμέτρηση των αριθμών που βρίσκονται κάτω από τα κυκλάκια, καθώς αυτοί δείχνουν τη δεκάδα που αντιστοιχεί σε κάθε έναν αριθμό.

Σαν κοινότητα, έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε την αντικατάσταση του παλαιού αυτού τύπου μετρητή με έναν ψηφιακό, εάν το θεωρούμε αναγκαίο. Το σημαντικότερο είναι να διατηρούμε ενήμερους για την κατανάλωσή μας και να προσπαθούμε να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές ενέργειας για το καλό του περιβάλλοντος και της οικονομίας μας.

Για παράδειγμα η εικόνα που είναι πιο πάνω μας δείχνει την μέτρηση 25709. Αλλά πάμε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια:

Κυκλάκι 1: Η Αρχή

Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε το πρώτο κυκλάκι στην εικόνα που φέρει τον αριθμό «10.000» από κάτω. Καθώς κοιτάμε την εικόνα, παρατηρούμε ότι το βέλος δείχνει ανάμεσα στο 2 και το 3. Σύμφωνα με αυτήν την ενδεικτική ένδειξη, η καταμέτρηση ξεκινά να διαμορφώνεται ως εξής: «20000». Σε αυτήν την περίπτωση, πάντα παίρνουμε ως αριθμό εκείνον που μόλις έχει περάσει το βέλος.

Κυκλάκι 2: Ο Δεύτερος Αριθμός

Μετακινούμαστε στο δεύτερο κυκλάκι, που φέρει τον αριθμό «1000» από κάτω. Κοιτώντας προσεκτικά, παρατηρούμε ότι το βέλος δείχνει μεταξύ 5 και 6. Αυτό σημαίνει ότι η καταμέτρηση διαμορφώνεται ως εξής: «25000». Είναι σημαντικό να ακολουθούμε την ίδια αρχή και σε αυτήν την περίπτωση.

Συνεχίζοντας την Ανάγνωση

Προχωράμε στην ανάγνωση και εξερευνούμε τα υπόλοιπα κυκλάκια μέχρι αυτό που γράφει από κάτω το «1» (αγνοούμε αυτό με κόκκινο χρώμα που φέρει τον αριθμό «1/10»). Με αυτήν την ακριβή μέθοδο, κατανοούμε πώς διαμορφώνεται η καταμέτρηση.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συσκευές μέτρησης. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις ένδειξεις που μας δίνονται για να αποκτήσουμε ακριβείς μετρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρίξετε και μια ματία στις οδηγίες της ΔΕΗ.

Πώς Μπορώ να Καταχωρήσω τη Μέτρηση μου στην myΔΕΗ (e-SelfMetering);

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς μπορείτε εύκολα να καταχωρήσετε τη μέτρηση σας στην υπηρεσία myΔΕΗ (e-SelfMetering). Ακολουθήστε τα βήματα παρακάτω για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες ή αναστάτωση. Μπορείτε να το κάνετε μέσω υπολογιστή αλλά και μέσω κινητού κατεβάζοντας την εφαρμογή Android ή iOS.

Βήμα 1: Είσοδος στην Υπηρεσία myΔΕΗ (e-SelfMetering)

Καταρχάς, εισέλθετε στην υπηρεσία myΔΕΗ (e-SelfMetering) στον υπολογιστή σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό, δημιουργήστε έναν νέο.

Σύνδεση στο ΔΕΗ πληρωμή λογαριασμού

Βήμα 2: Κατευθυνθείτε στο “Καταχώρηση Μέτρησης- e-SelfMetering” – καταχωρηση ενδειξης ρευματος

Όταν βρίσκεστε επί της αρχικής οθόνης της εφαρμογής myΔΕΗ, αναζητήστε την επιλογή “e-SelfMetering”. Κάτω από αυτήν, θα ανακαλύψετε τον λογαριασμό σύμβασης σας, που σχετίζεται με τη διεύθυνση παροχής που σας απασχολεί.

Σε αυτήν τη φάση, υπάρχουν δύο διαφορετικά σενάρια που μπορεί να εμφανιστούν στην οθόνη σας:

α. Εάν παρατηρείτε ένα εικονίδιο κουδουνιού και το κείμενο “Δυνατότητα καταχώρησης επόμενης ένδειξης (ημερομηνίες)”, αυτό υποδηλώνει ότι η χρονική στιγμή για την καταχώρηση των μετρητικών σας ενδείξεων δεν έχει ακόμη έρθει. Θα πρέπει να ελέγξετε την εφαρμογή κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που έχει οριστεί για εσάς. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε τις επιλογές “SMS” και “EMAIL”, αν επιθυμείτε να λάβετε ειδοποιήσεις όταν είναι διαθέσιμη η καταχώρηση των μετρητικών σας ενδείξεων.

β. Εάν αντικρίζετε το σύμβολο “i” και το κείμενο “Δυνατότητα καταχώρησης ένδειξης έως (ημερομηνία)”, τότε βρίσκεστε σε θέση να καταχωρήσετε τις μετρητικές σας ενδείξεις, ξεκινώντας τη διαδικασία μέσω της επιλογής “Υποβολή”.

Καταχώρηση Μέτρησης- e-SelfMetering

mydei καταχώρηση ένδειξης ρεύματος

Βήμα 3: Συμπληρώστε τα Στοιχεία της Μέτρησής σας

Το e-SelfMetering απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες χαμηλής τάσης, καθώς και σε επαγγελματικούς πελάτες των κατηγοριών Γ21 και Γ23. Το πρόγραμμα δεν καλύπτει περιπτώσεις που σχετίζονται με ισχύ και άεργα, φωτοβολταϊκά, Net metering, αγροτικά τιμολόγια – διακοπτόμενα, τιμολόγια φωτισμού οδών και πλατειών, καθώς και πελάτες της κατηγορίας Γ22.

Ανεβείτε πιο πάνω στην οθόνη και βρείτε την επιλογή «Ένδειξη ημέρας». Στο πεδίο με τον ήλιο, πληκτρολογήστε τον αριθμό της ημερήσιας κατανάλωσής σας.

Αφού είστε έτοιμοι, πατήστε την επιλογή «Ένδειξη νύχτας» για να προχωρήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει και νυχτερινή κατανάλωση. Σε αυτή την περίπτωση, προχωρήστε και καταχωρήστε την αντίστοιχη τιμή.

Καταχωρηση ενδειξης δεη

Συμπληρώστε τα Στοιχεία της Μέτρησής σας

Κάτω από την ένδειξη “Νυχτερινή ένδειξη”, εισαγάγετε τη νυχτερινή ένδειξη του μετρητή σας στο πεδίο που παρέχεται από το φεγγάρι (αν δεν υπάρχει νυχτερινή κατανάλωση, αφήστε την μηδενική).

Αφού ολοκληρώσετε αυτό, πατήστε την επιλογή “Ολοκλήρωση”.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα δείτε το μήνυμα “Η καταχώρησή σας ολοκληρώθηκε. Ο λογαριασμός του Πελάτη θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες” στην οθόνη σας. Κάτω από αυτό, θα βρείτε τις μετρήσεις που μόλις καταχωρήσατε.

Επιπλέον, αν επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή “Επεξεργασία” σε αυτό το σημείο για να διορθώσετε τυχόν αποκλίσεις στις μετρήσεις, για παράδειγμα, αν εντοπίσετε κάποιο λάθος.

Επιπλέον, η επιλογή “Τροποποίηση” σας επιτρέπει να διορθώσετε τις μετρήσεις ακόμη και στην αρχική οθόνη του myΔΕΗ, εντός των επιτρεπόμενων ημερομηνιών.

Στη σελίδα καταχώρησης, συμπληρώστε τα απαραίτητα στοιχεία της μέτρησής σας, όπως τις τιμές των μετρητών. Σιγουρευτείτε ότι όλες οι πληροφορίες είναι σωστές και ενημερωμένες.

δεη e bill καταχωρηση ενδειξησ

Βήμα 4: Ολοκλήρωση – Δεδδηε καταχωρηση

Ολοκληρώστε τη διαδικασία καταχώρησης πατώντας το κουμπί “Ολοκλήρωση”. Η μέτρησή σας τώρα θα είναι καταχωρημένη στον λογαριασμό σας στο myΔΕΗ (e-SelfMetering).

Το e-SelfMetering είναι η εύκολη και γρήγορη λύση για να διαχειριστείτε τις μετρήσεις σας με απλότητα και άνεση. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια κατά την καταχώρηση των μετρήσεών σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *