Μεταβίβαση οχήματος ηλεκτρονικά

Μεταβίβαση οχήματος ηλεκτρονικά: Τέλος οι ουρές στις υπηρεσίες

5/5 - (1 vote)

Σήμερα, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, οι ιδιοκτήτες αυτκινήτων έουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη μεταβίβαση των οχημάτων τους μέσω της πλατφόρμας GOV, χωρίς την ανάγκη να επισκεφθούν αρχεία της δημόσιας διοίκησης.

Μεταβίβαση οχήματος ηλεκτρονικά εύκολα και γρήγορα

Περιεχόμενα Εμφάνιση

Πώς να κάνετε τη μεταβίβαση αυτοκινήτου σας εύκολα και γρήγορα μέσω του GOV

Οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσετε τη μεταβίβαση αυτοκινήτου σας είναι οι εξής:

  1. Πρέπει να είστε φυσικό πρόσωπο και ο πωλητής και ο αγοραστής. Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση αυτοκινήτου μεταξύ εταιριών.
  2. Οφείλετε να μεταβιβάσετε την πλήρη ιδιοκτησία του οχήματος σας, είτε είναι επιβατικό είτε δίκυκλο, και να μην υπάρχουν οφειλές για τέλη κυκλοφορίας.
  3. Πρέπει να έχετε περάσει τον έλεγχο τεχνικής κατάστασης (ΚΤΕΟ), ο οποίος πρέπει να είναι ενεργός ή να μην έχετε υποχρεώσεις για έκδοση νέου Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (για οχήματα κάτω των 4 ετών).
  4. Δεν πρέπει να υφίσταται καταχώρηση παρατηρήσεων (κωδικοί 003, 004, 005, 008, 023, 024, 030, 037, 039, 048, 064, 080, 084, 090, 092, 093, 097, 128, 133, 134, 135, 176, 178, 179, 182) στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  5. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία άλλη εκκρεμής αίτηση μεταβίβασης για το συγκεκριμένο όχημα.

Οι βασικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε για να πραγματοποιήσετε τη μεταβιβαση μηχανης ηλεκτρονικα/αυτοκινήτου είναι οι παρακάτω:

  1. Επιλέξτε το όχημα που θέλετε να μεταβιβάσετε, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της GOV. Οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ελέγχονται αυτόματα.
  2. Καθορίστε ποια Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας θα λάβει το αίτημα μεταβίβασης και εισάγετε τον ΑΦΜ του αγοραστή.
  3. Ο αγοραστής θα ενημερωθεί μέσω sms και email για να εισέλθει στην εφαρμογή, να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και να αναφέρει αν θα παραλάβει την νέα άδεια κυκλοφορίας ο ίδιος ή ένας εκπρόσωπός του.
  4. Με την ολοκλήρωση της αίτησης, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής θα λάβουν αυτόματα μια πιστοποίηση υποβολής αιτήματος και πληρότητας των προϋποθέσεων μεταβίβασης, η οποία έχει τις απαραίτητες ασφαλείς σφραγίδες του gov.gr. Με την πιστοποίηση αυτή, ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να ασφαλίσει και να κυκλοφορήσει το όχημα εντός της Ελληνικής επικράτειας για 30 ημέρες.
  5. Ο αγοραστής πρέπει να προσέλθει στην περιφέρεια που έχει δηλωθεί στην αίτηση μεταβίβασης για να παραλάβει τη νέα άδεια κυκλοφορίας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως:
  • Την ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (υπογεγραμμένη από τους δύο εμπλεκόμενους)
  • Την απόδειξη πληρωμής των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

Για να πραγματοποιήσετε τη μεταβίβαση, θα χρειαστείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας στο Taxisnet και το ΑΦΜ του αγοραστή. Προκειμένου να έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους κωδικούς, πρέπει να εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) και να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Με την εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εύκολα και γρήγορα τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σας μέσω της πλατφόρμας GOV, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους. Επιλέξτε την ψηφιακή λύση για τη μεταβίβαση οχήματος και απολαύστε τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η χρήση της.

Βήματα διαδικασίας για Δωρεαν μεταβιβαση αυτοκινητου/μηχανής Ηλεκτρονικά

➫ Βήματα Πωλητή για ηλεκτρονική μεταβίβαση 

Βήμα 1: Ιστοσελίδα drivers-vehicles.services.gov.gr

Πρώτο βήμα είναι να έχετε Internet σε κινητό ή υπολογιστή. Λογικά η διαδικασία θα γίνεται πιο συχνά σε κινητό. Άρα ανοίγεται τα Wifi ή τα δεδομένα σας και ανοίγεται έναν φυλλομετρητή(browser δηλαδή). Πληκτρολογείτε την ιστοσελίδα drivers-vehicles.services.gov.gr

μεταβίβαση ηλεκτρονικά

Μόλις φορτώσει η σελίδα μας, πατήστε το κουμπί “Σύνδεση μέσω Taxisnet“.Πατήστε και αποδοχή για τα cookies εάν σας εμφανιστεί.

Βήμα 2

Θα εμφανιστεί μια φόρμα που θα εισάγεται τους κωδικούς TaxisNet. Δηλαδή το όνομα Χρήστη, κωδικό και επιλέγουμε το κουμπί “Σύνδεση¨. Στην συνέχεια θα πατήσετε το κουμπί “Αποστολή” για αυθεντικοποίηση χρήστη.

Καταχώρηση κωδικών taxis net για ηλεκτρονική μεταβίβαση

Βήμα 3

Σε αυτό το βήμα επιλέγουμε την επιλογή “Άδειες Κυκλοφορίας“.

άδειες κυκλοφορίας μεταβίβασης

Βήμα 4

Έπειτα επιλέγουμε τι όχημα θέλουμε να κάνουμε μεταβίβαση. Εννοείται πως θα εμφανίσει αυτά που έχουμε στο όνομα μας. Σε αυτό το στάδιο είναι ο πωλητής του οχήματος.

επιλέγουμε τι όχημα θέλουμε να κάνουμε μεταβίβαση

Βήμα 5

Μόλις εμφανιστεί το όχημα που επιλέξατε, θα επιλέξετε “Μεταβίβαση Οχήματος”.

μεταβίβαση οχηματος εύκολα

Βήμα 6

Στο στάδιο αυτό θα έχετε 5 επίπεδα που πρέπει να πραγματοποιήσετε. Θα πατήσετε το κουμπί “Έναρξη διαδικασίας”.

έναρξη διαδικασίας μεταβίβασης

Βήμα

Θα λάβεται ένα SMS κωδικό επιβεβαίωσης στο κινητό σας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Εισάγεται των κωδικό που λάβατε στο πλαίσιο και επιλέγεται “Επιβεβαιώση”.

εισαγωγή κωδικού επιβεβαίωσης

Βήμα 8

Συμπληρώνεται τα απαιτούμε στοιχεία σας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του αγοραστή και επιλέγεται το κουμπί “Επόμενο”.

Βήμα 9

Σε αυτό το στάδιο, περιμένουμε τον αγοραστή να ολοκληρώσει τη διαδικασία που απαιτείται από την πλευρά του. Ο αγοραστής ενημερώνεται μέσω email και sms στα στοιχεία επικοινωνίας του. Όταν ο αγοραστής ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα λάβουμαι ειδοποίηση μέσω εμαιλ και sms ώστα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 10

Εφόσον είδαμε την ειδοποίση στο email μας, ότι ο αγοραστής ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποδοχής της μεταβίβασης, πατάμε το κουμπί “Επόμενο”.

Αναμονή αποδοχής αγοραστή

Βήμα 11

Εδώ ενημερώνεσαι για το κόστος της μεταβίβασης, που μπορεί να πληρωθεί είτε από τον πωλητή είτε από τον αγοραστή.

Κόστος μεταβίβασης

Βήμα 12

Όταν γίνει ή πληρωμή πατάμε “Επόμενο”.

Επόμενο βήμα δωρεάν μεταβίβασης

Βήμα 13

Πληρωμή Τελών για Μεταβίβαση Επιβατικού ή Δικύκλου ΙΧ, και επιλέγεται ΝΑΙ.

Πληρωμή Τελών για Μεταβίβαση Επιβατικού ή Δικύκλου

Βήμα 14

Πρέπει να διαβάσεται με προσοχή τι χρειάζεται για να υπογράψετε για να πάρετε σε έντυπη μορφή την άδεια κυκλοφορίας και για να ολοκληρωθεί η αίτηση, πατάμε το κουμπί “Υποβολή Αίτησης”.

Υποβολή Αίτησης μεταβίβασης Ηλεκτρονικά

Βήμα 15

Μόλις η αίτηση υποβληθεί, υπάρχει δυνατότητα λήψης σχετικής βεβαίωσης  (Καλό είναι να την κατεβάσετε.) ή να την εκτυπώσετε. Για να ολοκληρώσεις όλη την διαδικασία κάνετα αποσύνδεση στον λογαριασμό στο πάνω μέρος δεξιά.

➫ Βήματα Αγοραστή για ηλεκτρονική μεταβίβαση

Τα βήματα αγοραστή είναι τα πάνω κάτω τα ίδια. Θα σας βάλουμε σε εικόνες τα βήματα step by step.

Βήμα 1

Ιστοσελίδα drivers-vehicles.services.gov.gr και κάνετε σύνδεση.

 

Βήμα 2

Σε αυτό το στάδιο, είναι εφόσον έχετε λάβει το μήνυμα για τη μεταβίβαση. Θα δείτε το όχημα.

μεταβίβαση αγοραστή

Και στην συνέχεια “Μεταβίβαση οχήματος”.

Βήμα 3

έναρξη διαδικασίας μεταβίβασης

Βήμα 4

εισαγωγή κωδικού επιβεβαίωσης

Βήμα 5

Εδω συμπληρώνεται τα στοιχεία σας και “Επόμενο”.

στοιχεια πωλητή

Στην συνέχεια βλεπεται το κόστος της μεταβίβασης που μπορεί να πληρωθεί είτε από τον πωλητή είτε από τον αγοραστή.

Βήμα 6

Όταν γίνει η πληρωμή το κουμπί “Επόμενο”.

Βήμα 7

SOS: Ο αγοραστής πρέπει να προσέλθει εντός 30 ημερών στην υπηρεσία μεταφορών προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας και το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης.

Βήμα 8

Έχεις την δυνατότητα για την έκδοση της νέα άδειας αν θα παραστείς εσύ ή κάποιος άλλος και “Επόμενο” και μετά “Υποβολή αίτησης”.

νεα αδεια κυκλοφορίας

Ένα ωραίο βίντεο με τα βήματα της διαδικασίας θα βρείτε εδώ.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι χρειάζεται για να γίνει η μεταβίβαση;

  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Αν δεν έχετε, μπορείτε να τους δημιουργήσετε εύκολα από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε να εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
  • Τον ΑΦΜ του αγοραστή. Αυτόν τον αριθμό μπορείτε να τον ζητήσετε από τον αγοραστή ή να τον αναζητήσετε στο διαδίκτυο.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη:

  • Φροντίστε να έχετε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet σε ένα ασφαλές μέρος.
  • Κρατήστε σημειώσεις του ΑΦΜ του αγοραστή.
  • Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΑΑΔΕ για βοήθεια.

Για να μπείτε στην πλατφόρμα ψηφιακής μεταβίβασης πατήστε εδώ

Γιατί χρειάζεται να είμαι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ);

Η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) εξασφαλίζει την ορθότητα και τη σύνδεση του αριθμού κινητού τηλεφώνου με τον κάτοχό του, προσφέροντας επιπρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. Κατά την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης, απαιτείται η αποστολή ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης στη συσκευή κινητού τηλεφώνου, ο οποίος θα λειτουργήσει ως δεύτερος παράγοντας ταυτοποίησης.

Είναι υποχρεωτικό να προσκομιστεί κάποιο έγγραφο ως συνημμένο στην ψηφιακή αίτηση;

Όχι, δεν χρειάζεται. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αντλούνται αυτόματα μέσω των διαλειτουργικοτήτων με τα μητρώα των δημοσίων φορέων. Ωστόσο, κατά τη στιγμή παραλαβής της νέας άδειας κυκλοφορίας από την επιλεγμένη υπηρεσία μεταφορών, κατόπιν έκδοσης, ο αγοραστής θα πρέπει να προσκομίσει την υπογεγραμμένη παλιά άδεια κυκλοφορίας, καθώς και το πιστοποιητικό πληρωμής των τελών για την άδεια και τη μεταβίβαση του οχήματος.

Η υποβολή της ψηφιακής αίτησης ολοκληρώθηκε. Μπορεί ο αγοραστής να ασφαλίσει και να κυκλοφορήσει το όχημα;

Ναι, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης για τη μεταβίβαση της κυριότητας, παρέχεται στον αγοραστή μέσω της πλατφόρμας gov.gr μια πιστοποίηση για την υποβολή του αιτήματος και την εκπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για τη μεταβίβαση της κυριότητας του οχήματος.

Με αυτήν την πιστοποίηση, ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει και να κυκλοφορήσει το όχημα εντός της Ελληνικής επικράτειας για ένα χρονικό διάστημα τριάντα ημερών. Αυτή η πιστοποίηση είναι επίσης διαθέσιμη στις προσωπικές θυρίδες (my.gov.gr) του αγοραστή και του πωλητή.

Χρειάζεται ο πωλητής να εμφανιστεί από κοντά στην υπηρεσία μεταφορών για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης;

Όχι. Η προσωπική παρουσία του πωλητή δεν απαιτείται σε καμία φάση της διαδικασίας.

Πως θα μαθω αν εγινε η μεταβιβαση;

Μπορείτε να δείτε στο ιστορικό στην σελίδα drivers-vehicles.services.gov.gr