διαδραστικός πίνακας

Διαδραστικός πίνακας: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται

5/5 - (1 vote)

Η χρήση ενός διαδραστικού πίνακα ως εργαλείο διδασκαλίας μπορεί να είναι πολύ ισχυρή, αλλά αν είστε νέοι στη χρήση του, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πώς και από πού να ξεκινήσετε!

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στο τι είναι ο Διαδραστικός Πίνακας, πώς λειτουργεί και πώς να τον χρησιμοποιείτε στην τάξη ή στο σπίτι με την οικογένειά σας. Μάθετε όλα τα βασικά εδώ!

Πως λειτουργεί ο διαδραστικός πίνακας; Σχολείο διαδραστικός πίνακας

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)

Διαδραστικός πίνακας μια σύντομη ιστορία

Οι διαδραστικοί πίνακες υπάρχουν εδώ και χρόνια, αν και ήταν γνωστοί ως ευαίσθητοι στην αφή λευκοί πίνακες. Μόλις πρόσφατα εισήχθησαν στα σχολεία, αλλά στο διάστημα αυτό είχαν τεράστιο αντίκτυπο στη μάθηση.

Θα τα βρείτε σχεδόν σε κάθε αίθουσα συνεδριάσεων (ειδικά κατά τη διάρκεια εταιρικών συναντήσεων), αλλά μπορεί επίσης να τα εντοπίσετε στις τάξεις—ακόμα και σε ορισμένα σπίτια.

Οι διαδραστικοί πίνακες είναι βασικά μεγάλες οθόνες αφής που επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με προγράμματα υπολογιστή αγγίζοντας μια οθόνη αντί να πληκτρολογούν σε ένα πληκτρολόγιο ή κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί του ποντικιού.

Η έννοια των διαδραστικών πινάκων δεν είναι ακριβώς νέα, αφού κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1967.

Έκτοτε, αρκετοί άλλοι εφευρέτες έχουν κατασκευάσει παρόμοια πρωτότυπα των δικών τους συσκευών και το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση με αυτές τις μονάδες έχει αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

διαδραστικός πίνακας σχολείο

Πώς λειτουργεί ένας διαδραστικός πίνακας;

Οι διαδραστικοί πίνακες χρησιμοποιούν συνήθως μια τεχνολογία που ονομάζεται ανίχνευση αφής, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει πού αγγίζει το δάχτυλο ή το αντικείμενο σας στην οθόνη.

Έχουν διαφορετικούς τρόπους για να το κάνουν, αλλά τις περισσότερες φορές είναι είτε οπτικοί (χρησιμοποιεί κάμερα) είτε ηλεκτρομαγνητικές (χρησιμοποιεί ένα πλέγμα καλωδίων ανάμεσα στα στρώματα γυαλιού). Η αίσθηση αφής δεν περιορίζεται σε διαδραστικούς πίνακες.

Διαδραστικος πινακας με προτζεκτορα

Θα το βρείτε σε tablet, τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ακόμη και σε μοντέρνες τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης. Η διαφορά με έναν διαδραστικό πίνακα είναι ότι δεν τον αγγίζετε απλά. γράφεις πάνω του με ηλεκτρονικό στυλό που έχει τους δικούς του αισθητήρες.

Αυτά τα στυλό σάς επιτρέπουν να κάνετε πράγματα όπως να διαγράφετε μέρη από αυτά που έχετε γράψει, να κάνετε σκίτσα και να επισημάνετε κείμενο. Δεν είναι τόσο φυσικό όσο το γράψιμο σε χαρτί, αλλά πλησιάζει αρκετά για πολλούς χρήστες.

Πως λειτουργεί ο διαδραστικός πίνακας

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης ενός διαδραστικού πίνακα

Οι διαδραστικοί πίνακες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διδασκαλία των μαθητών, ωστόσο έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν μεγαλύτερες περιόδους μαθημάτων που απαιτούνται για το στήσιμο, πιο ακατάστατο καθάρισμα (αναμένετε ότι οι μαρκαδόροι και οι πίνακες θα χρησιμοποιηθούν με τρόπους που δεν σκοπεύατε), υψηλότερο κόστος προμηθειών επειδή οι μαθητές τα χρησιμοποιούν πιο συχνά.

Οι δάσκαλοι που έχουν εμπειρία στη χρήση των διαδραστικών πίνακα λένε ότι χρειάζεται χρόνος για να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά στις τάξεις τους.

Η καλύτερη συμβουλή από έμπειρους δασκάλους; Απλά δοκιμάστε ένα!

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαδραστικό πίνακα;

Οι διαδραστικοί πίνακες, ή IWB, είναι εξαιρετικοί για κάθε τάξη. Είτε διδάσκετε χημεία στο γυμνάσιο είτε διδάσκετε στο νηπιαγωγείο πώς να δένουν τα παπούτσια τους, θα βρείτε τους IWB πολύ χρήσιμους.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαδραστικούς πίνακες στην τάξη. Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα διαδραστικό πίνακα είναι να δημιουργήσουν οπτικά βοηθήματα για να τα βλέπουν οι μαθητές.

Οι δάσκαλοι μπορούν επίσης να γράφουν στην οθόνη και να κάνουν τους μαθητές τους να απαντήσουν με τα δάχτυλά τους αγγίζοντας αντικείμενα στην οθόνη αφής ενός διαδραστικού πίνακα.

Διαδραστικός πίνακας και έναν προβολέα, οι δάσκαλοι μπορούν να δημιουργήσουν έναν εικονικό κόσμο όπου θα έχουν όλους τους μαθητές τους να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα μαζί χωρίς ποτέ να εγκαταλείψουν την τάξη! Και τι περισσότερο; Δεν χρειάζεσαι καν υπολογιστές!

5 τρόποι για να ξεκινήσετε με ένα διαδραστικό πίνακα στην τάξη,διαδραστικός πίνακας σχολείο

Πολλά σχολεία διαθέτουν πλέον έναν διαδραστικό πίνακα σε κάθε τάξη. Εν ολίγοις, είναι μια τεχνολογία που κάνει τη μάθηση πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική.

Οι διαδραστικές του λειτουργίες επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να ενσωματώνουν παρουσιάσεις πολυμέσων, εικονικά μαθήματα, παιχνίδια και κουίζ στις τάξεις τους.

Είναι ένα πραγματικό όφελος για να κρατάτε τους μαθητές αφοσιωμένους, ενδιαφέροντες και ενθουσιασμένους για τη μάθηση!

Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαδραστικό πίνακα στην τάξη

O διαδραστικός πίνακας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα μαθήματά σας.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οπτικά βοηθήματα κατά τη διάρκεια διαλέξεων, ως τρόπος ενθάρρυνσης των μαθητών να συμμετέχουν σε συζητήσεις στην τάξη, ως μέρος διασκεδαστικών δραστηριοτήτων μαθήματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια δοκιμών ή εξετάσεων.

2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση ενός διαδραστικού πίνακα: Αν ψάχνετε να αγοράσετε έναν διαδραστικό πίνακα για το σχολείο ή την επιχείρησή σας, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, εδώ είναι 2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε!

Πώς και τι να επιλέξετε σε έναν προβολέα για έναν διαδραστικό πίνακα

Όταν επιλέγετε έναν προβολέα για ένα IWB, θέλετε να λάβετε υπόψη δύο βασικούς παράγοντες.

  1. Ο πρώτος παράγοντας που θέλετε να εξετάσετε είναι η εγγενής ανάλυση, που σημαίνει ότι θέλετε οι εικόνες σας να παράγονται στην ίδια ανάλυση, ώστε να εμφανίζονται σωστά στο IWB σας.
    Για παράδειγμα, εάν παράγετε περιεχόμενο σε ανάλυση 1024×768, τότε ο προβολέας σας θα πρέπει να μπορεί να παράγει και 1024×768. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι προβολέων που χρησιμοποιούνται για διαδραστικούς πίνακες.
  2. DLP (Digital Light Processing), LCD (Liquid Crystal Display) και LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Όλες αυτές οι επιλογές έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα ανάλογα με το πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε και ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά για εσάς.

Συνοπτικά

Ο διαδραστικός πίνακας (Interactive whiteboard) είναι ένα πολυμορφικό εργαλείο αφής που συναντάται ως μια αυτόνομη οθόνη με δικό της λειτουργικό σύστημα ή συνδέεται με έναν υπολογιστή.

Παλαιότερα μοντέλα συνδέονταν με ένα προβολικό (προτζέκτορα), αλλά πλέον έχουν ξεπεραστεί. Η συσκευή μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ομάδες εργασίας και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Η χρήση του είναι μέσω αφής και μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε χρήστη αλληλοεπιδρώντας με τα προβαλλόμενα αντικείμενα.

Τα εξελιγμένα μοντέλα των διαδραστικών πινάκων έχουν ψηφιακό πληκτρολόγιο, ποντίκι και ενσωματωμένο υπολογιστή. Περισσότερα άρθρα για εκπαίδευση θα βρείτε εδώ.

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Εκπαιδευση.